12 November 2014

JERUK MANGGA ASAM BOI

Salam petang yang indah ini..

aduhai...tgh buat-buat kerja, tetiba fikiran teringatkan sesuatu..

JERUK MANGGA ASAM BOI!!!
Ya ALLAH...sedapnya kalau time macam ni dapat sebalang...

fuhhh!!

saya terus mencari pakcik GOOGLE..terjah ke blog kegemaran saya, kak Ita @  http://www.azlitamasammanis.com/ ....

haha...confirm memang ada...al maklum...jeruk ni dah macam VIRAL...sana sini orang sibuk post gambar-gambar jeruk yang amat menyelerakan...

hihi...


saya share resepi dari Kak Ita Masam Manis...kot-kot ada yang berkenan nak membuatnya...



JERUK MANGGA ASAM BOI
sumber; Kak Ita http://www.azlitamasammanis.com/


4 biji mangga muda
20 hingga 25 biji asam boi
10 hingga 15 tangkai cili padi ~ di hiris halus ( boleh kurangkan jika tak suka terlalu pedas)
2 cawan gula
1 biji limau nipis di hiris ~ ita tambah jika guna limau kasturi lagi sedap!






Kupas dahulu mangga muda. Buang kulitnya, buang biji dan sabut tengahnya. Kemudian hiris nipis.
Ita ikut cara ibu mertua, rendam dahulu mangga dengan air kapur. Menurut kata ibu mertua ita ianya bertujuan meranggupkan buah mangga kita supaya dia tidak lembik bila telah menjadi jeruk. 




Rendam dalam 20 hingga 30 minit kemudian cuci bersih dan toskan.


Masukkan gula pasir atau gula halus kemudian kacau rata.
Masukkan pula cili padi yang kita dah hiris halus tadi dan kacau rata
Akhir sekali masukkan asam boi.
Ita tambahkan limau nipis. Limau ni tak payah perah masukkan aje.. kalau guna limau kasturi lagi sedap!
Tak payah tambah air ya.. sebab nanti dari buah mengga dan gula itu sendiri yang akan menghasilkan air jeruk. 
Kemudian kita masukkan dalam bekas.
Simpan dalam peti ais selama 4 jam sebelum boleh di nikmati.



No comments:

Post a Comment