30 May 2019

MANGO CHEESE CAKE


cnp daripada Azlina Ina Fans



Asalamualaikum.selamat menyambut hari raya aidil fitri.doakan hati cikgu kuat beraya tanpa mak taun ni.semalam cikgu makan kek slice manggo chill ni kat cameroon.erm sedap so cikgu ajar kan korg plak arini😍😍

💖Chilled Mango Cheese Cake / Kek Keju Mangga Dingin💖
 
Dasar Biskut
1 peket Biskut merry - Dihancurkan
100gm Mentega Cair( 1cawan)

Adunan Keju
250gm Cream Cheese - Suhu Bilik
80gm Gula ising
1 Sudu Besar cordial mangga
1 Biji Mangga +3sb cordial mangga (Kisar, Jadikan Puri Mangga), Ketepikan 4 Sudu Besar Utk Glaze**
40ml Yogurt plain(5sb)
150ml UHT Whipping Cream(dairy) / 1 cawan 1/2
1 1/2 Sudu Besar Gelatin Halal (Cap Kijang, Bunga Raya, Nona)
50ml Air panas
1/2 Biji Mangga - Potong Dadu
Glaze
1/2 Sudu Besar Gelatin
50ml Air panas
satukan bia gelatin larut
masuk dalam 👇
4 Sudu Besar Puri Mangga
1sb cordial mangga
kacau sekata
Loyang 7" Loose Base Tin
Cara-cara :
1. Dasar Biskut : Gaul serbuk biskut dan mentega cair hingga rata, kemudian ratakan dan tekan padat ke dasar loyang. Bakar selama 8-10 minit pada suhu 180C, kemudian sejukkan di dalam peti sejuk.
2. Adunan Keju : Pukul whipping cream hingga pekat. Ketepikan.
3. Masukkan air panas ke dalam mangkuk, tabur gelatin dan biar sehingga gelatin kembang.Ketepikan.
4. Pukul cream cheese dan gula hingga rata dan tidak berketul. Masukkan puri mangga, cordial mangga dan yogurt, putar hingga bergaul rata.
5. Masukkan gelatin cair, gaul rata dan akhir sekali masukkan whipping cream, kaup balik hingga sebati.
6. Atur kiub mangga di atas dasar biskut. Kemudian tuang adunan keju dan ratakan. Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
7. Glaze : Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin, biar sebentar. Cairkan di dalam microwave beberapa saat atau secara double boil. Gaul bersama puri mangga hingga rata,
biarkan suam baru di tuang ke atas adunan keju. Sejukkan
atau cara 2( renjis2 kan atas kek pon boleh)
*** untuk memotong kek keju, rendam pisau dalam air panas, lap dan potong. Sentiasa simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang..

No comments:

Post a Comment